Tovább olvasom

Rosling, Hans , Rosling, Ola , Rosling Rönnlund, Anna

Tények – Tíz ok, amiért tévesen ítéljük meg a világot, avagy miért állnak jobban a dolgok, mint gondolnánk


starsBetöltés...

 

Fordította: Sóskuthy György
Megjelenés dátuma: 2020-06-03
Terjedelem: 360 oldal

 

Méret: 140 x 210 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789634338000
3 999 Ft
Nincs készleten

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető
  • Hányan élnek mélyszegénységben a földön?
  • Vajon növekszik a világ népessége?
  • Ugyanannyian halnak meg természeti katasztrófák következtében, mint száz évvel ezelőtt?

Ki gondolná, hogy ezekre a kérdésekre egy csimpánz is pontosabb válaszokat ad, mint a meginterjúvolt tanárok, újságírók, Nobel-díjasok vagy befektetési bankárok?

Hogy ez miként lehetséges, arra ad megdöbbentő magyarázatot szerzőtársaival együtt a svéd orvos-kutató és akadémikus, Hans Rosling. Óriási nemzetközi figyelmet kiváltó könyvükben bemutatják azt a tíz ösztönös késztetést, amely eltorzítja az érzékelésünket, és amely miatt tévesen és rosszul ítéljük meg a világot, amelyben élünk.

A legfőbb probléma, állítják a szerzők, hogy nem tudjuk, mit nem tudunk. Emiatt a feltételezéseinket öntudatlan előítéleteinkre alapozzuk. Ha azonban kilépünk a tévhitek világából, és a tényeket vesszük górcső alá, rájövünk, hogy a világ sokkal jobb hely, mint gondolnánk. Ami persze nem jelenti, hogy ne lenne bőven aggódnivalónk. A problémák megoldása azonban csak akkor lehetséges, ha tisztában vagyunk a tényekkel. A Tények című könyv nem csupán a világszemléletünket formálja át, de azzal az erővel is felruház, hogy megoldjuk a válságokat, és felismerjük a jövőben rejlő lehetőségeket.

„Az adatokat itt olyanformán használjuk, ahogyan korábban még sohasem – terápiás célzattal. A megértés és szellemi béke elérésének eszközeként. A világ ugyanis nem annyira drámai hely, mint amilyennek tűnik. Az egészséges étrendhez és a rendszeres testmozgáshoz hasonlóan a ténytudatosság is a mindennapi életünk részévé válhat, és azzá is kellene hogy váljon. Kezdjünk el gyakorolni, hogy lecserélhessük a túldramatizált világképünket egy tényeken alapulóra. Az olvasó is
képessé válhat arra, hogy helyesen értelmezze a világot, és anélkül, hogy ehhez adatokat kéne bemagolnia. A könyv ismeretében jobb döntéseket fog hozni, könnyebben azonosítja majd a valós veszélyeket, és elkerüli, hogy állandóan felesleges dolgok miatt stresszeljen. Meg fogom tanítani arra, hogy miként ismerhetők fel a túldramatizált történetek, és felkínálok néhány gondolkozási módszert is, amelyek alkalmazásával kordában tarthatók a drámai késztetések. Ezek birtokában pedig már képes lesz maga mögött hagyni a tévképzeteit, és kialakíthat egy (…) tényalapú világképet…”

A szerző további könyve

20%

Rosling, Hans

Hans Rosling (1948–2017) svéd orvos és kutató, a Svéd Tudományos Akadémia tagja. A svéd Uppsalai Egyetemen végzett orvosi tanulmányokat, és itt kezdett el statisztikával is foglalkozni. Később Indiában is tanult, majd Afrikában dolgozott orvosként. Több mint két évtizeden át kutatta a konzo nevű, bénulással járó betegséget. Az egészségügyi és a gazdasági helyzettel foglalkozó, a tényeket szemléletesen bemutató, az interneten is elérhető előadásai világszerte ismertté tették. Véleményét és tanácsait az Egyesült Nemzetek vezetői mellett olyan milliárdos üzletemberek és politikusok is kikérték, mint Mark Zuckerberg, Al Gore vagy éppen Fidel Castro. A Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta. Bár Hans Rosling 2017-ben elhunyt, a fia, Ola Rosling által fejlesztetett, a tényeket látványosan és közérthetően bemutató Trendalyzer szoftver segít a Roslingra jellemző „vélekedések helyett tények” szemlélet népszerűsítésében.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja