Tovább olvasom

F. Várkonyi Zsuzsa

Férfiidők lányregénye

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2020-01-30
Terjedelem: 328 oldal

 

Méret: 123 x 203 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634337263
3 699 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

1948 nyarán Körner Aladár nőgyógyásznál egy kétségbeesett asszony jelenik meg egy hallgatag, fiatal lánnyal. Klára, aki a háború során szüleit és testvéreit is elveszítette, tizenhat éves, kórosan sovány, olyan, mintha nem akarna felnőni. A férfi, aki családjából egyedüliként élte túl a vészkorszakot, hamar felismeri a lány szótlansága és kamaszos dühe mögött azt a magányt és elképesztő szeretetvágyat, amellyel neki is nap mint nap meg kell küzdenie.

Aladár és Klára között rövid idő alatt különleges, mások számára nehezen értelmezhető barátság szövődik. Egy barátság, amely felette áll minden társadalmi normának, és segít, hogy a háború elmondhatatlan szörnyűségei után e két ember újra megtanuljon élni és szeretni. Megmaradhat egy ilyen kapcsolat eredendő tisztaságában, vagy végül maga alá gyűri a történelem?

Várkonyi Zsuzsa megejtő szépségű regénye első megjelenése óta töretlenül népszerű az olvasók körében, filmadaptációja, a 2019-es Akik maradtak pedig világszerte kivívta a kritikusok elismerését.

Kategória:

– Kérsz egy teát?
– Na nehogy megsajnáljon, mert azt utálom a legjobban! Megvagyok a teája nélkül.
– Van olyan dolog, amit nem utálsz?
– Nincs. A teát is utálom. De az embernek kell valamit tenni a gyomrába, amíg él.
Az orvos most már figyelt rá. Csöndben. Ez jó volt. Csak ne beszélje le a meggyőződéséről! Klára egy idő után újra kihangosította magát:
– Maga miért él?
– Szokott lenni erre magyarázat?
– Hát kéne, hogy legyen!
– De nincs.
Csend. Megint Klára szólalt meg:
– Szerintem mi jártunk rosszabbul.
– Mint?
– Mint akik… elmentek. Engem egyszerűen itt felejtettek. Téged is?
Egyikük sem hallotta meg a tegezést. A helyzetleírás telibe találta a férfit. Arcáról hirtelen eltűnt a felnőttkor, és messzire bámulva bólogatott.

A szerző további könyve

20%
F. Várkonyi Zsuzsa
Férfiidők lányregénye

starsBetöltés...

4299 Ft 3439 Ft

F. Várkonyi Zsuzsa

Várkonyi Zsuzsa 1948-ban született, az ELTÉ-n szerzett diplomát klinikai pszichológiából. Pszichoterapeutaként, oktatóként és trénerként is dolgozik, számos pszichológiai tárgyú könyv szerzője és fordítója, rendszeresen tart előadásokat, illetve szólal meg szakértőként különböző rádió- és tévéműsorokban. A 2004-ben megjelent Férfiidők lányregénye az első szépirodalmi alkotása. A regény alapján Akik maradtak címmel forgatott filmet nevezte 2019-ben Magyarország az Oscar-díjra.

„A szép-emberit akartam megírni, azt, amit az én túlélőimtől kaptam, láttam. Az ocsmány-emberit már annyian megírták, és olvassák is boldog borzongással. Hátha a szépre is lesz kíváncsi szem és fül. Ezt a történetet nekik, az élesfülűeknek ajánlom. Csak meg kell hallani a gyógyító szavakat. 1948. Mindenkinek mást jelent. Én például a születésemmel voltam elfoglalva. Ennek a történetnek a hősei a túléléssel küszködtek. Talán szebben, mint sok kortársuk. Mert korábbi életükbőlvolt elegendő szeretetforrásuk, ami nemcsak 44 traumáját segített begyógyítani, hanem 1950-et is átvészelni. Szabad-e ebben a férfivilágban leírni, hogy a gyógyítás mindig a szeretetről szól? Nekem hivatásom is ez lett. Ugyanerről írok pszichológiai könyveimben is. Csak ez most egészen más. Személyes.”

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja