Tovább olvasom

Rosling, Hans , Rosling, Ola , Rosling Rönnlund, Anna

Tények – Tíz ok, amiért tévesen ítéljük meg a világot, avagy miért állnak jobban a dolgok, mint gondolnánk

starsBetöltés...

 

Fordította: Sóskuthy György
Megjelenés dátuma: 2018-10-24

 

Méret: 155 x 235 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA
ISBN: 9789633109588
3 999 Ft
Nincs készleten

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető
  • Hányan élnek mélyszegénységben a földön?
  • Miért növekszik a világ népessége?
  • Ugyanannyian halnak meg természeti katasztfrófák következtében, mint száz évvel ezelőtt?

Ki gondolná, hogy ezekre a kérdésekre még egy csimpánz is jobb válaszokat ad, mint a megkérdezett tanárok, újságírók, Nobel-díjasok vagy befektetési bankárok?

Hogy ez miként lehetséges, arra ad megdöbbentő magyarázatot szerzőtársaival együtt a svéd orvos-kutató és akadémikus, Hans Rosling. A TÉNYEK című, óriási nemzetközi figyelmet kiváltó könyvben Rosling és csapata bemutatja azt a tíz ösztönös késztetést, amely eltorzítja az érzékelésünket, és amely miatt tévesen és rosszul ítéljük meg a világot, amelyben élünk.

Az a probléma, állítják a szerzők, hogy nem tudjuk, mit nem tudunk, és még a feltételezéseinket is az öntudatlan előítéleteink határozzák meg. Ha azonban félretesszük ezeket a vélekedéseket, és helyette a tényeket nézzük, rájövünk, hogy a világ sokkal jobb hely, mint gondolnánk. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne lenne bőven aggódnivalónk. A problémák megoldása azonban csak akkor lehetséges, ha ismerjük a tényeket, és ezáltal fel tudjuk mérni, mely veszélyek fenyegetnek bennünket leginkább.

A TÉNYEK című kötet megváltoztat bennünket: nem csupán a világszemléletünket formálja át, de azzal az erővel is felruház, hogy megoldjuk a válságokat és felismerjük a jövőben rejlő lehetőségeket.

„Ez a könyv az utolsó csatám abban a háborúban, amit egy életen át vívtam a pusztító erejű tudatlansággal szemben. Korábban adathalmazokkal, szemléletes szoftverekkel, energikus előadói stílussal és egy olyan svéd bajonettel fegyvereztem fel magam, amit a kardnyelők használnak. Nem volt elég. De remélem, ez a könyv elég lesz.”

Hans Rosling, 2017. február

A szerző további könyve

20%

Rosling, Hans

Hans Rosling (1948–2017) svéd orvos és kutató, a Svéd Tudományos Akadémia tagja. A svéd Uppsalai Egyetemen végzett orvosi tanulmányokat, és itt kezdett el statisztikával is foglalkozni. Később Indiában is tanult, majd Afrikában dolgozott orvosként. Több mint két évtizeden át kutatta a konzo nevű, bénulással járó betegséget. Az egészségügyi és a gazdasági helyzettel foglalkozó, a tényeket szemléletesen bemutató, az interneten is elérhető előadásai világszerte ismertté tették. Véleményét és tanácsait az Egyesült Nemzetek vezetői mellett olyan milliárdos üzletemberek és politikusok is kikérték, mint Mark Zuckerberg, Al Gore vagy éppen Fidel Castro. A Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta. Bár Hans Rosling 2017-ben elhunyt, a fia, Ola Rosling által fejlesztetett, a tényeket látványosan és közérthetően bemutató Trendalyzer szoftver segít a Roslingra jellemző „vélekedések helyett tények” szemlélet népszerűsítésében.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja