Tovább olvasom

Satrapi, Marjane

Persepolis


starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2019-10-15
Terjedelem: 352 oldal

 

Méret: 160 x 230 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789634334651
4 499 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Mardzsi tízéves, amikor a nőket kendőviselésre kötelezik, bezárják a kétnyelvű „világi iskolákat”, majd Irak ledobja az első bombát Teheránra. A szabadelvű családban nevelkedő kislány próféta akar lenni, tüntetésekre jár, és hősnek tekinti börtönviselt bácsikáját. A szülők látják, hogy ebben a nyomasztó légkörben az ő szabad szellemű lányuk nem tud kiteljesedni, ezért Ausztriába küldik tanulni, ahol reményeik szerint lehetősége lesz az érvényesülésre. Ám a beilleszkedés nem egyszerű – az eltérő kultúrával, viselkedési szokásokkal nehéz megbirkózni, és a fiúk, illetve a zavaros ideológiájú haverok csak még inkább megbonyolítják a helyzetet. Egy szerelmi csalódás és néhány hónapnyi csövezés után Mardzsi úgy dönt, visszatér Iránba, de már a szülőhazájában sem érzi otthon magát – míg Európába túl „iráni” volt, Iránban már túlságosan „európainak” számít… Megrázóan őszinte, szívszorító, ugyanakkor humorral átszőtt történet a vallási fundamentalizmus országáról, az iszlám forradalomról, a félelemben és gyászban eltöltött évekről, és két világ – az iráni és nyugati gondolkodás – kibékíthetetlennek tűnő ellentéteiről.

Kategória:

„Megéltem a forradalmat, amelyben elveszítettem a családom egy részét. Túléltem egy háborút, ami elszakított a hazámtól, a szüleimtől… És egy banális szerelmi történet miatt majdnem meghaltam.”

Satrapi, Marjane

Marjane Satrapi illusztrátor, író, rendező 1969-ben született Rastban. Középiskolás éveiben Bécsben járt iskolába, de később visszatért Teheránba, ahol vizuális kommunikációt tanult. Jelenleg Párizsban él. Persepolis című grafikus memoárja 2000 és 2003 között jelent meg négy kötetben, s azonnal óriási sikert aratott, illetve számos díjat nyert. A képregényből készített animációs film – melyet Satrapi Vincent Paronnaud-val közösen írt és rendezett – 2007-ben Cannes-ban elnyerte a zsűri nagydíját.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja