Tovább olvasom

Barabási Albert-László

Villanások – A jövő kiszámítható


starsBetöltés...

 

Fordította: Kepes János
Megjelenés dátuma: 2020-06-02
Terjedelem: 340 oldal

 

Méret: 138 x 215 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789634338659
3 999 Ft3 199 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Vajon elkerülhető lett volna a Dózsa-féle parasztfelkelés?

Van-e összefüggés a madarak röpte

és az emberek mozgása között?

Mennyire kiszámítható az emberi viselkedés?

Megjósolható-e tudományos módszerekkel a jövő?

Ezekre a kérdésekre is keresi a választ Barabási Albert-László, a hálózatok tudományának világhírű kutatója. Napjaink digitális eszközei a világot hatalmas kutatólaboratóriummá változtatták. A használatuk során hagyott elektronikus nyomok – a hangüzenetektől a netes rákeresésekig – olyan gazdag adatbázis összeállítását tették lehetővé, amilyet korábban elképzelni se tudtunk volna. Követhetővé vált a mozgásunk, a döntéseink, az egész életünk. Ezeknek a nyomoknak az elemzése fontos felfedezéshez vezetett: a véletlen korántsem uralja oly mértékben az életünket, mint ahogy eddig gondoltuk. A könyv ennek a meglepő kutatásnak az eredményeivel ismerteti meg az olvasót. Miközben elméletét magyar és egyetemes történelmi példákkal is alátámasztja, a szerző megmutatja, hol ér véget az emberi viselkedésben a spontaneitás, és hol kezdődik a kiszámíthatóság.

„Weboldalaink, MySpace- és Facebook-profiljaink, blogjaink tartalmát számos szolgáltató tárolja és listázza. Pillanatnyi tartózkodási helyünk elérhető a mobiltársaságunknál. Arcunkat és öltözködésünket a bevásárlóközpontoktól az utcasarkokig számtalan helyre felszerelt biztonsági kamerák rögzítik. Ha nem is akarunk gyakran rágondolni, az az igazság, hogy ezekből a gomba módra szaporodó adatbázisokból a legapróbb részletekig rekonstruálható az egész életünk.
Az elmúlt néhány évben szociológusok, pszichológusok és közgazdászok elemezték az állományt nagy teljesítményű számítógépek és a legkülönbözőbb új technológiák segítségével. És lélegzetelállító következtetésekre jutottak: meggyőző bizonyítékot szereztek arra, hogy legtöbb tevékenységünket olyan törvények, mintázatok és mechanizmusok vezérlik, amelyek nagyon hasonlatosak a természettudomány törvényeihez.”

A szerző további könyvei


starsBetöltés...
A tudomány tudománya

5999 Ft 4799 Ft 20%


starsBetöltés...
Barabási Albert-László
Behálózva – A hálózatok új tudománya

3999 Ft 3199 Ft 20%


starsBetöltés...
Barabási Albert-László
A képlet -A siker egyetemes törvényei

3999 Ft 3199 Ft 20%

starsBetöltés...
Barabási Albert-László
A képlet – A siker egyetemes törvényei

3999 Ft 3199 Ft 20%


starsBetöltés...
A hálózatok tudománya

8999 Ft 7199 Ft 20%


starsBetöltés...
Barabási Albert László
Behálózva – A hálózatok új tudománya

3499 Ft 2799 Ft 20%

Barabási Albert-László

BARABÁSI ALBERT-LÁSZLÓ 1967-ben született Erdélyben. Egyetemi tanulmányait Bukarestben kezdte, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen diplomázott fizika szakon. Doktori fokozatát a Bostoni Egyetemen szerezte meg. A komplex hálózatok elméletének kutatásával vívott ki magának nemzetközi elismerést, és ma már az egyik legsikeresebb magyar kutatóként tartják számon. A legrangosabb szakmai lapokban, illetve tudományos folyóiratokban publikál. A Magyar és a Román Tudományos Akadémia és az Academia Europaea külsőtagja, az egyesült államokbeli Northeastern Universityn működő Komplex Hálózati Kutatóközpont vezetője és a Harvard Egyetem előadója.

A Libri Kiadónál megjelent kötetei: A képlet, Behálózva, Villanások, A hálózatok tudománya.

 

 

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja