Tovább olvasom

Orringer, Julie

Üldözöttek gyűjteménye – Mennyit ér az igaz emberi élet háború idején?


starsBetöltés...

 

Fordította: Babits Péter
Megjelenés dátuma: 2020-04-23
Terjedelem: 548 oldal

 

Méret: 140 x 210 mm
ISBN: 9789634336150
3 999 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Az amerikai Varian Fry 1940-ben Marseilles-be utazik táskájában háromezer dollárral és egy listával, amely a veszélyben lévő európai művészeket és írókat veszi lajstromba. Fry szeretné őket kijuttatni a németek által megszállt Franciaországból: hamis útleveleket, vízumokat szerez, segélyeket gyűjt és mentőakciókat szervez a menekülteknek. Ügyfelei között olyan neveket találunk, mint Marc Chagall, Max Ernst, Marcel Duchamp és Hannah Arendt.

Varian Fry nemcsak azzal vállal óriási kockázatot, hogy a nácik ellenségeit segíti, hanem azzal is, hogy nem tud úrrá lenni érzésein, és nős emberként titkos viszonyba bonyolódik…

Julie Orringer valós eseményeken alapuló történelmi regénye a II. világháború egyik kevéssé ismert, mégis fontos és inspiráló részletét kelti életre, miközben – ahogy az Entertainment Weekly írta – „óda a művészet és a szerelem minden formájához.”

Kategória:

„Amikor visszatért a szállodába, a bejáratnál, a féltető üvegszirmainak árnyékában most is hosszú sorban várakoztak a menekültek: akik már korábban is megkeresték, a figyelméért vetélkedtek vagy iratokat lengettek felé; akiket még sosem látott, most a közelébe furakodtak, hogy beszéljenek vele vagy megérintsék az ingujját, mintha valami istenverte egyházi méltóság lenne. Amennyire finoman csak lehetett, a tudtukra adta, hogy jobban teszik, ha estére inkább hazamennek. Azután odasietett a recepciós pulthoz, hogy a postája felől érdeklődjön. Levelet remélt Eileentől, de egyáltalán semmi sem jött az Államokból: se kék légiposta boríték, se sürgöny. Csupán egy telefonüzenet várta, amit sárga csíkos cetlire firkantottak le: La Dorade, 19.00. Vincit labor ignorantiam.
Ha tetten érhetnénk a pillanatokat, melyek élesen kettéválasztják életünket azelőttre és azutánra; ha megállíthatnánk a milliszekundumok haladását, hogy elkapjuk magunkat, mielőtt belezuhannánk a szakadékba; ha azt választhatnánk, hogy borostyánba dermedjen az utolsó előtti pillanat, amikor az életünk még sértetlen, a szívünk töretlen, a homlokunk ránctalan, és az éjszakáinkat nem kísértik felkavaró álmok – a zuhanást választanánk, vagy a borostyánt? Ő vajon úgy döntene, hogy örökké ebben az üzenet előtti pillanatban éljen, sértetlenül, ámde tudatlanul?”

A szerző további könyvei

20%
Julie Orringer
Légzőgyakorlat fuldoklóknak

starsBetöltés...
A kötet kamasz hősnői nincsenek könnyű helyzetben: alá kell merülniük a világ kezdete óta korosztályukat sújtó, megúszhatatlan problémák mélyére. Csak...

3490 Ft 2792 Ft

Orringer, Julie

Julie Orringer (1973) magyar származású amerikai író. A Cornell Universityn tanult, majd olyan rangos amerikai egyetemeken oktatott, mint a Columbia, a Princeton vagy a Stanford, írásai pedig elismert folyóiratokban és gyűjteményes kötetekben jelentek meg. Első kötetét, a magyarul Hogyan lélegezzünk a víz alatt címmel olvasható novellásgyűjteményt 2003-ban adták ki. A nemzetközi sikert a Láthatatlan híd című regény hozta meg számára, amelyben holokausztot túlélő magyar nagyszüleinek állít emléket. Legújabb regénye, az Üldözöttek gyűjteménye, szintén a II. világháborúban játszódik, központi szereplője pedig Varian Fry, akiről Michael Chabon amerikai író úgy nyilatkozott, „apró, ám annál világosabb fénysugár volt a sötétség birodalmában.”

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja