Tovább olvasom

Tilesch György , Hatamleh, Omar

Mesterség és intelligencia

Vegyük kezünkbe sorsunkat az MI korában

starsBetöltés...

 

Fordította: Stemler Miklós
Megjelenés dátuma: 2021-04-10

 

ISBN: 9789634338291
3 999 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„A szerzők vállaltan közérthető, gondolat‑ébresztő könyvet akartak írni valamiről, ami már a világ része, és ha nem értjük meg, hogy most mire képes a technika, és mire nem, esélyünk sincs felfogni, hogy mit lehet még vele elérni.”

Qubit.hu

A mesterséges intelligencia a jelen: egy MI uralta korszak küszö­bén állunk. Már most többet jelent egy éppen aktuális trendnél, a közeli jövőben pedig könnyen a politikai, gazdasági és pénz­ügyi hatalomtechnika elengedhetetlen eszköze lehet. Az MI min­dennapjaink és privát életünk szerves részévé válik, miközben észrevétlenül újraírja a munka fogalmát, birtokba veszi otthona­inkat és jelentősen befolyásolja emberi kapcsolatainkat, valamint az ismeretszerzés eszközeit egyaránt. Mindezek tudatában nem vesztegethetjük tovább az időt, új alapokra kell helyeznünk gon­dolkodásunk, civilizációnk és kultúránk tartópilléreit – felkészítve ezzel magunkat egy idáig példátlan horderejű paradigmaváltásra.

Határozott és felelős fellépés szükséges az MI-ben rejlő potenciál és fenyegetés kezeléséhez. A mesterséges intelligencia körüli felhaj­tás és dezinformáció alaposan megnehezítik a tájékozódást, ami pedig tovább mélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket és polarizálja a közvéleményt. Az MI fejlődésének iránya és a jövő azonban még mindig tőlünk, emberektől függ: a tudomány és a techvilág sze­replői, valamint a politikai döntéshozók mellett az egyén felelős elhatározásain múlik minden. Tilesch György és Omar Hatamleh könyvükben az MI innovatív értelmezését, valamint a jelen és a közeljövő legégetőbb problémáinak tematizálását tűzik ki célul, amely problémákra megoldási javaslatokkal is szolgálnak.

OMAR HATAMLEH a NASA mér­nöki innovációért felelős részlegének, illetve az International Space University űrkutatási programjának egykori vezetője. Ezt megelő­zően évekig az Ames Kutatóközpont egyik vezető kutatója. 23 éve a legkülönbözőbb fel­adatkörökben megkerülhetetlen az amerikai űrkutatás berkein belül. Kutatói ténykedé­sét, valamint a NASA-nál végzett innovációs munkáját több díjjal is elismerték.

TILESCH GYÖRGY a PHI Institute for Augmented Intelligence alapító elnöke. Szakterülete a mesterséges intelligencia által jelentett stratégiai, etikai, társadalmi, mun­kaerőpiaci, irányelv-alkotási és kormányzati kihívások. Vállalatvezetőként, globális inno­vációs és MI-szakértőként a Szilícium-völgy­ben él. Számos szektorban dolgozott már a világ vezetőivel a világ minden kontinensén (Microsoft, EU, Fehér Ház, Világgazdasági Fórum, Ipsos, Club de Madrid, nemzeti kor­mányok). Tanácsadói és közvetítői munkát végez a transzatlanti MI szövetségesi part­nerség keretében. A Harvard Innovációs Labor Experfy MI-tehetségmenedzsment platformjának tanácsadó testületi tagja, a Neumann Társaság MI Nagykövete.

Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

Tilesch György

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja