Tovább olvasom

Müller, Jan-Werner

Mi a populizmus

starsBetöltés...

 

Fordította: Konok Péter
Megjelenés dátuma: 2018-03-22
Terjedelem: 204 oldal

 

Méret: 110 x 185 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA
ISBN: 9789634333548
2 999 Ft
Nincs készleten

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

Donald Trump, Silvio Berlusconi, Marine Le Pen, Orbán Viktor – a populisták világszerte egyre sikeresebbek. De mi valójában a populizmus? Mi a különbség a baloldali és a jobboldali populizmus között? Vajon a populizmus közelebb hozza a kormányzást a néphez, vagy inkább veszélyt jelent a demokráciára? Egyáltalán, kikből áll „a nép”, és kik beszélhetnek a nevében? Ma különösen égetőek ezek a kérdések.
Jan-Werner Müller, a Princeton Egyetem politológia professzora szerint a populizmus lényege és legnagyobb veszélye, hogy elutasítja a pluralizmust, azaz az értékrendek, nézetek versengő sokféleségét. A populisták úgy vélik, csakis ők képviselik a nép valódi érdekeit. Amikor pedig hatalmat szereznek, olyan tekintélyelvű államot építenek ki, amelyből mindenkit kirekesztenek, akit nem tekintenek a „néphez” tartozónak. A közérthető és provokatív írás történelmi példákon keresztül mutatja be a populizmus jelenségét, feltárja sikerének mélyebb okait, és gyakorlati stratégiát is ajánl arra, hogy a demokrácia hívei mihez is kezdjenek a populistákkal.

„A populizmus az igazi veszély – a demokrácia lebutított formája, ami azzal kecsegtet, hogy megfelel a demokrácia legfőbb ideáljának („Uralkodjon
a nép!”).”

Müller, Jan-Werner

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja