Tovább olvasom

Csányi Vilmos

A kutyák szőrös gyerekek

Bukfenc és Jeromos a tudomány szolgálatában

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2019-10-15
Terjedelem: 428 oldal

 

Méret: 140 x 210 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789634337065
3 799 Ft3 039 Ft
Nincs készleten

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Előjegyezhető

A kutyák szőrös gyerekek rendkívüli karriert befutott tudományos sikerkönyv. A ’90-es évek elején Csányi Vilmos, a világhírű biológus megalapította az ELTE-n az Etológia Tanszéket. Ahogy kutatói elkezdték publikálni eredményeiket a kutyák viselkedéséről és kognitív, emocionális képességeiről, forradalmi téziseiket kétkedéssel fogadta a szakma. Vizsgálati módszereiket az utóbbi évtizedekben aztán sorra átvették a külföldi laboratóriumok, és mind több kutatás támasztja alá tudományos állításaik helyességét.

A 2000-ben megjelent Bukfenc és Jeromos című könyv ezeket a kutatásokat ismertette két családi kutya életén keresztül. Az élvezetes, sok anekdotával, izgalmas példával fűszerezett könyv bepillantást nyújtott az etológia világába és megmutatta, hogy miként válhat a kutyalélek kutatás tárgyává.

 

Az első kiadást hamar további kiadások követték, a könyv megjelent angol, német, olasz, szlovák és orosz nyelven is. A szerző az évek folyamán új, érdekes tényekkel, kutatási eredményekkel bővítette művét, amely immár A kutyák szőrös gyerekek címmel olvasható.

„A kutyák viselkedésének vizsgálata […] tudományosan is alátámasztja, hogy ezt az állatot mi hoztuk létre sok évtízezredes együttélésünk során. Mi teremtettük a magunk képére és hasonlatosságára. A kutyák valóban az ember legodaadóbb szolgái, társai, barátai. Ebben a hosszú-hosszú folyamatban a kutya farkas őseinek sok képességét elvesztette, és helyettük a szeretet képességét, a fejlett szociális intelligenciát, az együttműködés emberi eszközeit és az emberi viselkedés bizonyos mértékű megértésének képességét is elnyerte.”

A szerző további könyvei

Csányi Vilmos

Csányi Vilmos (1935) Széchenyi-díjas magyar biológus, biokémikus, etológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az ELTE Etológia Tanszékének professor emeritusa, a Magyar Etológiai Társaság tiszteletbeli elnöke. Kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései. Nevéhez fűződik az evolúció általános elméletének kidolgozása, amely a biológiai mellett technikai, pszichológiai, illetve kulturális folyamatokra is átültethető, értelmezhető. Tudománynépszerűsítő, publicisztikai és szépirodalmi munkássága is jelentős.

A Libri Kiadónál eddig megjelent művei:
Segítség, kutyás lettem! (2013)
Jeromos, a barátom (2013)
A tökéletesség illata (2013)
A kentaur kultúra (2014)
A sértett (2014)
Íme, az ember! (2015)
Hiedelmeink (2017) – társszerző: Tóth Balázs
Ő ott bent (2018)
A kutyák szőrös gyerekek (2018)
A globális elme – elmélkedések a világról (2019)

Előkészületben:
Édes Janka (2019)

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja