Tovább olvasom

Faludi, Susan

Előhívás – Mindent apámról

starsBetöltés...

 

Fordította: Merényi Ágnes
Megjelenés dátuma: 2018-04-17

 

Méret: 137 x 215 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634330622
3 999 Ft
Nincs készleten

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

HAMIS nyilaskarszalag, hogy megmentse a szüleit.
HAMIS útlevél, hogy amerikai lehessen.
HAMIS igazolás, hogy nővé válhasson.
Egy élet IGAZ krónikája.

Pulitzer-díj-jelölés

Az egyik legismertebb feminista újságíró, a New Yorkban élő, magyar származású Susan Faludi 2004-ben emailt kapott hetvenhat éves apjától, akivel addigra már elhidegültek egymástól és alig érintkeztek. Az apa a levél szerint nemrég tért vissza Thaiföldről, ahol férfiból nővé operálták, és ahol Istvánról Stefánie-ra változtatta a nevét. Mint írta, elege lett abból az agresszív macsóból, akinek ismerték, s levelében arra kérte lányát, írja meg nem mindennapi életének történetét.

Susan Budapestre utazott, ahová a kiváló fotós-retusőr apa a rendszerváltás idején, 1990-ben költözött vissza. Beszélgetéseik során egymásnak látszólag teljesen ellentmondó elemekből álló, elképesztő élettörténet rajzolódott ki. Susan a múlt emlékeinek felkutatásával, a magyar zsidóság történetének és Magyarország legújabbkori történelmének tanulmányozásával, illetve régi és új benyomásai alapján próbálta megérteni az embert, akit az apjának ismert.

„2004 nyarán nyomozni kezdtem valaki után; alig ismertem az illetőt: az apám volt az. A folyamat gyásszal kezdődött, egy lány gyászával, akinek megszökött az apja. Egy törvényen kívüli, trükkös svindlert hajszoltam, aki meglógott minden, a kötelességek, az érzelmek, a felelősség és a bűnbánat elől. Vádemelésre készültem, és bizonyítékokat gyűjtögettem a vádhoz. De valahol menet közben az ügyészből tanú lett.
Az, aminek tanúja voltam, valahogy megfoghatatlan maradt. Élete során apám számtalan átalakulást hajtott végre, és számtalan személyiséget öltött magára. »Magyaaar vagyok«, hetvenkedett jellegzetes kiejtéssel, amely minden alakváltozását túlélte.”

Faludi, Susan

Susan Faludi a Harvard Egyetemen végzett, s olyan rangos lapokban publikált, mint a The New Yorker, a The New York Times vagy a Harper’s Bazaar. 1991-ben egy, a The Wall Street Journalban megjelent riportjáért megkapta a rangos Pulitzer-díjat. Több könyve is megjelent, Backlash című kötete a feminizmus egyik jelentős műve, amellyel kiérdemelte az amerikai könyvkritikusok díját tényirodalom kategóriában.

Tovább a szerző oldalára

Az év 10 legjobb könyvének egyike

New York Times Book Review

A szerkesztő ajánlja