Tovább olvasom

Murad, Nadia

Az utolsó lány – Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

starsBetöltés...

 

Fordította: Todero Anna
Megjelenés dátuma: 2018-02-28
Terjedelem: 408 oldal

 

Méret: 128 x 198 mm
Kötés: KARTONÁLT
ISBN: 9789634332091
3 699 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Nadia Murad Irakban egy jazídi közösségben nőtt fel, és arról ábrándozott, hogy egy napon szépségszalont nyit. 2014 augusztusában ennek az álomnak az Iszlám Állam katonái vetettek véget: a falu lakóit lemészárolták, a fiatal lányokat pedig – köztük a 21 éves Nadiát – elhurcolták szexrabszolgának. A lebilincselő memoár amellett, hogy bemutatja, kik is a jazídik, és hogyan váltak a radikális iszlám céltáblájává, megrázó képet fest az erőszak pszichológiájáról, és elmeséli Nadia ellenállásának, valamint szökésének történetét. Az Iszlám Állam ugyan megkínozta és rabszolgaságba taszította őt, megtörni és elhallgattatni azonban nem tudták. Nadia Murad nem némult el, sőt a hangja erősebbé vált és messzebbre hallatszik, mint valaha.

„A szemébe akarok nézni azoknak a férfiaknak, akik megerőszakoltak, és látni akarom őket a bíróság előtt. De ami a legfontosabb: én akarok lenni az utolsó lány a világon, aki ilyen dolgokat élt át.”

Murad, Nadia

Nadia Murad emberi jogi aktivista, az ENSZ jószolgálati nagykövete, az Iszlám Állam egykori foglya, megindító visszaemlékezésében mesélte el szívbe markoló, mégis felemelő történetét Az utolsó lány című kötetében.
Munkájáért 2018. október 5-én neki és Denis Mukwegének ítélték a Nobel-békedíjat.

Nadia Murad túlélte az Iszlám Állam kínzásait és a jazídik ellen folytatott népirtást. Most megdöbbentő történetével és páratlan bátorságával hívta fel magára a világ figyelmét. Nadia megkapta a Václav Havel emberi jogi díjat és a Szaharov-díjat, valamint ő lett az ENSZ első olyan jószolgálati nagykövete, aki az emberkereskedelem túlélőinek méltóságáért dolgozik. Emberi jogi aktivistaként végzett tevékenységével arcot és hangot adott annak a sokezer embernek, akik ellen elmondhatatlanul borzalmas bűnöket követett el az Iszlám Állam.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja