Tovább olvasom

Finkel, Michael

Az Északi-tó fantomja – Egy önkéntes száműzetés krónikája


starsBetöltés...

 

Fordította: Babits Péter
Megjelenés dátuma: 2018-09-14
Terjedelem: 208 oldal

 

Méret: 136 x 206 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789634333579
3 499 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Sokan álmodozunk arról, hogy kiszabadulunk a modern, felgyorsult világ mókuskerekéből. Sokunkban él egy idilli kép a természetközeli létről és arról, hogy mindent hátrahagyva új életet kezdjünk valahol a világtól elzártan.

Christopher Knight azon kivételek közé tartozik, akik valóban hátat fordítottak a civilizációnak. 1986-ban alig húszévesen autóval Maine-be hajtott, majd a járművet hátrahagyva eltűnt az erdő sűrűjében. Önkéntes száműzetésbe vonult, és több mint 25 éven keresztül nem találkozott és nem beszélt senkivel. Láthatatlanná vált. Minden évszakot a szabad ég alatt töltött, s még tüzet sem rakott.

Miért döntött így? Hogyan volt képes életben maradni? Milyen kihívásokkal találta szemben magát? Mit tanult a tapasztaltakból?

Michael Finkel könyve az Északi-tó fantomjának egyedülálló történetét meséli el. Vérbeli újságíróként Finkel meg akarta érteni Christopher Knightot és azt, miért ezt a sorsot választotta. Könyve így egyszerre izgalmas portré egy különös emberről, illetve elgondolkodtató számvetés a magányról, a közösségről és arról, hogy mi ad egyáltalán értelmet az életünknek.

Az év legjobb könyve

National Geographic

Finkel, Michael

Michael Finkel író, újságíró. Írásai a National Geographic, a GQ, a Rolling Stone, az Esquire, a Vanity Fair és a The New York Times Magazinban olvashatók. Újságíróként csaknem ötven országból tudósított, írt izraeli és afganisztáni konfliktusokról, készített anyagot haitii menekültekről és egykori tálib katonáról is.

Saját bevallása szerint legbizarrabb esete az volt, amikor kiderült, hogy egy, az FBI által körözött gyilkos az ő személyazonosságát használta rejtőzködés közben. Elfogása után a férfi interjúkat adott Finkelnek. Ez alapján született a True Story: Murder, Memoir, Mea Culpa című, Edgar-díjjal is kitüntetett memoár, amelyből később filmet is forgattak James Franco főszereplésével.

Amikor Finkel az Északi-tó környékén élő remete különös történetéről olvasott, azonnal levelet írt Christopher Knightnak. Mint utóbb kiderült, csaknem 500 újságíró szeretette volna felvenni akkor a kapcsolatot az éppen letartóztatott férfival. Valamilyen rejtélyes okból kifolyólag Knight azonban egyedül Finkelnek válaszolt, így születhetett meg ez a könyv.

Tovább a szerző oldalára

„A modern élet egész berendezkedése olyan, hogy bármi áron elkerüljük a magányt, pedig néha érdemes szembenézni vele. Minél távolabbra száműzzük magunktól, annál nehezebben birkózunk meg vele, és annál félelmetesebbnek tűnik.”

A szerkesztő ajánlja